The Journal of Bucharest College of Physicians and the Romanian Academy of Medical Sciences

About Us

Medicina Moderna – Modern Medicine is a fully open access, peer-reviewed, quarterly, multidisciplinary journal edited by Bucharest College of Physicians, Romania (EU Trade Mark No. 016848509 / 2017)

We are publishing original, review articles and case reports in all basic, clinical and experimental areas of human health

Starting 2014 the journal is edited in English and the abstracts and key-words are both in English and Romanian.

There is no publication fee for authors in Medicina Moderna – Modern Medicine.

For plagiarism screening we are using Semplag:

“Procesul de detectare a gradului de asemanare dintre texte sau fragmente de text presupune derularea urmatoarei secvente:

Extragerea textului. Este un proces prin care se obtine un fisier de tip TXT din formatele uzuale mai sus amintite. O problema mai dificila o implica extragerea textului din documente PDF, datorita caracteristicilor acestui format. SemPlag asuma acest format incercand solutionarea problemelor semnalate.

Detectarea limbii. SemPlag detecteaza limba documentului la indexare. Acest lucru se petrece la toate cele trei niveluri de analiza comparativa: paragraf, fraza, cuvant, pentru a putea analiza si documentele care contin citate in a doua limba. De exemplu, un document scris in limba romana poate contine insertii de text in limba engleza. In astfel de cazuri, analiza se desfasoara normal, trecandu-se imperceptibil de la o limba la alta.

Impartirea textului in paragrafe, fraze, cuvinte (leme). Fiecare fraza este comparata cu frazele din baza de contrastare, fiind retinute doar acele fraze cu un procent de asemanare de peste 80%.

Filtrarea cuvintelor irelevante. SemPlag retine in analiza sa doar cuvintele “pline” din punct de vedere semantic. In acest caz, nu conteaza ordinea lor, sintactic vorbind, ci doar faptul ca aceleasi cuvinte se regasesc intr-o alta fraza din baza de contrast.

Determinarea formelor de baza. SemPlag lematizeaza cuvintele “pline” din punct de vedere semantic, adica substituie formele flexionate cu forma canonica sau lema. De exemplu, forma “scrisese” este substituita cu “scrie”, “casei” cu “casa”, s.a.m.d. In acest proces, programul foloseste un lematizator specific pentru fiecare din cele doua limbi.

Functionare Web. Pe Web se cauta cu “rezumatul” textului (cuvintele semantic “pline”), fiind alese primele zece documente similare gasite si care formeaza o baza de contrast temporara. Ulterior, procesul continua ca si in cazul unei baze de contrast locale.

Detectarea citatului. Este important de aratat ca citatul este, in principiu, o forma legitima de preluare textuala, acceptata si recomandata de comunitatea stiintifica. Totusi, citarea abundenta este un procedeu fie de camuflare a plagiatului, fie poate fi impusa de ratiuni pe care doar analistul le poate interpreta. De aceea, citarea constituie o analiza aparte, iar interpretarea justetii acesteia nu poate fi facuta decat de analist.

Detectarea identitatii. Sensul asumat de acest program a termenului “identitate” este fraza preluata prin copiere electronica sau cu acuratete perfecta. Totusi, in analiza raportului, nu putem considera “identice” exprimari standardizate care nu apartin autorului de tipul “Toate drepturile asupra aceste editii apartin…”, chiar daca o astfel de fraza apare marcata de program ca “identica”. Desi programul indica cu rosu acest caz, identitatea poate fi inversa, accidentala sau anuntata printr-o formulare, de genul “citez din memorie”, drept pentru care analistul este cel care va stabili despre ce “identitate” este vorba in realitate. Daca folosim programul pentru a vedea cum a fost reprodus un comunicat de presa, avem de-a face cu o reproduce ingaduita, a unui text public, prin precizarea sursei.

Detectarea similitudinii. SemPlag considera similitudinea textuala cand vorbim de suprapuneri de 80%-99%. La polul opus, absenta similitudinii este interpretata ca “indecizie” si este marcata procentual in raport. Fireste, problema “indeciziei” sau “neputintei de a decide” trebuie inteleasa in cadrul strict al analizei.”

In the case of identity detected the article is rejected. In the case of similarities the text is analyzed by the editors for any of them and the article is accepted in the cases of standard scientific expressions. In the rest the articles are rejected with more than 20% similarities

ISSN-online 2360-2473
ISSN-L 1223-0472
ISSN-print 1223-0472

Indexing

The Modern Medicine / Medicina Moderna is indexed by:

SCOPUS, with Scimago Journal Rank SJR = 4 in 2023

DOAJ

Google Scholar with h-index (all) = 7

Researchgate

Sciencegate

Researcher life

EBSCO

 Scipio of UEFISCDI

 INDEX COPERNICUS

CME Credits: 10
(Romanian College of Physicians) 

GHP – Healthcare and Pharmaceutical -2020 Leading Medical Science Journal.

Licence